Разширените вени – лечение благодарение на кинезитерапия

kinesitherapy

От разширени вени обикновено страдат тази част от хората, чиито професии са обвързани с дълго стоене прав – именно те са магазинери, аптекари, фризьори, бармани и други. През времето на бременност също така могат да се образуват разширени вени – заради статичното обременяване. Какво точно са реално? Вените са съдове на кръвта, като отвеждат кръвта от капилярите отново към сърцето. Заболяват предимно венозните съдове по краката. Най-често по вътрешната част на бедрата и подбедриците. Разширени вени се казват още и варици.При невъзможност на клапите на вените, задържането на кръвта става по-дълго, образува се венозен застой – те се пренапълват, втърдяват се, появява се умора, тежест, отоци около глезените и колената и болка и неудобство при ходене. Както с конвенционална медицина е възможно да си помогнем и с кинезитерапия.Тя е лекуване с движение.

Тя спомага за :
-общо тонизиране на тялото
-нормализиране на общото кръвообращение
-засилване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените
-предпазване на венозните стени от преразтягане и загуба на еластичност
-предотвратяване на тромбоемболични влушавания и появяване на процес на възпаление
-намаляване на симптоминте на болка и нормализиране на функцията на долните крайници

Подходящо за пострадалите от разширените вени е да упражняват тичане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с велоергометър.

Забранени са: тренировка с тежести, стоене в изправено положение, статични усилия със задържане на дихателния процес.

Кинезитерапията обхваща упражнения, като започват от по-малки към по-големи стави. Първо тренираме по-малките стави. Например упражнения със завъртане на глезените, точно след това преминаваме към големите стави – колянна става – сгъване и разгъване на коляното, тазобедрена става – например от тилен полулег (с вдигната горна част на тялото) се вдига кракът нагоре и се прибира в изходна позиция. Включват се и главноразвиващи упражнения – за цялото тяло.

Тренировките е нужно да се вършат от разнообразни начални положения.

Хубаво е да се променя и височината , на която е стъпил другия крак – прави се упражнение с поставени една или 2 възглавници под него, после възглавниците се махат и се прави упражнението .

За стандартната профилактика на разширени вени се препоръчва сутрин преди да станете да си обуете ластични чорапи.Те не бива да се задържат по-дълго , понеже всичко това води до отслабване тонуса на мускулатурата на долни крайници.

Желателно е да се измъкнем от заседналия начин на живот.Необходимо е да сме по-активни – да не заседяваме често пред телевизора и компютъра. Винаги една разходка е незаменима и носи много повече удоволствие от един виртуален свят!

Разгледайте още: https://pbioc.com/bg/therapy/procedures/